Μυθιστορήματα

ΚΑΒΟΥΡΑΣ1Το μαχαίρι της Μήδειας

Το νέο μυθιστόρημα, είναι ένα σύγχρονο έργο που διαδραματίζεται σε μια συνοικία του Πειραιά, αλλά και σ’ ένα Κυκλαδίτικο νησί. Μέσα από κάποια παλιά γράμματα του παππού του ήρωά του, Αλέξανδρου, μεταφερόμαστε στη Μασσαλία και στη Γερμανία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εποχές, τα πρόσωπα και η γλώσσα εναλλάσσονται και οι περιγραφές ρέουν αβίαστα.
Η αφήγηση ξεκινά σε μια βεράντα και καταλήγει πάλι εκεί, όπου ο Αλέξανδρος συνειδητοποιεί ότι από τη Γνώση δεν υπάρχει επιστροφή στην Άγνοια. Δεν υπάρχει αντίστροφη πορεία, το κόστος της Γνώσης είναι η απώλεια της Ασφάλειας, το ταξίδι το ίδιο, η ζωή μας.

«Ο Αλέξανδρος με τη στάση, τις ενέργειες και τις παραλείψεις του επέτρεψε να γίνει έρμαιο στις αποφάσεις των άλλων.

Έρχεται όμως η στιγμή, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης αρχαίου δράματος, που η γυναίκα του Σοφία τον εγκαταλείπει απρόσμενα και η ρουτίνα της καθημερινότητάς του μοιάζει να μην αποτελεί πια κάτι δικό του, ένα αναπόσπαστο μέρος του είναι του, κάτι που δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτό.

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πετυχημένου, δίδυμου αδελφού του Άλκη, η αποκάλυψη ότι δεν είναι ο
βιολογικός πατέρας του γιου του, η αισχρή προδοσία του Νικηφόρου, παλιού -συντρόφου- του, η σεξουαλική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ’ αυτόν και τη Μελίνα, την επιστήθια φίλη της γυναίκας του, η ανακάλυψη ενός πακέτου φωτογραφιών, ξεχασμένων από τις αρχές του περασμένου αιώνα είναι μερικά από τα γεγονότα που διαδέχονται τη φυγή της Σοφίας και τον ωθούν να ξεκινήσει – έστω κι αργά – το ταξίδι της ζωής του. Το ταξίδι που ανέβαλε χρόνια, προσκολλημένος στην προκυμαία, φορτώνοντας το πλοίο του άχρηστες πραμάτειες, καθιστώντας το αδύνατο να αποπλεύσει.

Είναι, λοιπόν, οι άλλοι -η Σοφία, ο Άλκης, ο Νικηφόρος, η Μελίνα- που ο καθένας με τον τρόπο του και
χωρίς τη θέλησή τους τον απαλλάσσουν από το έρμα, τον ελάφρυναν και τώρα, επιτέλους, είναι έτοιμος να σαλπάρει. Η Μήδεια, η βάρβαρη, το τόλμησε δύο φορές θυσιάζοντας ό,τι πολυτιμότερο είχε, ματώνοντας το μαχαίρι της, σκοτώνοντας κομμάτια του εαυτού της. Εκείνος;»

Στον καιρό της ανδρικής εμμηνόπαυσης

ston_kairo_eminopaysis

Δολοφονία ή ατύχημα; Ο βίαιος θάνατος της ωραίας Θεώνης, παντρεμένης με έναν εύπορο επιχειρηματία, δεν είναι απλώς ένας γρίφος για τις αστυνομικές Αρχές και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Είναι η ρωγμή απ’ όπου ξεχύνονται τα υλικά του χρόνου. Ο αφηγητής, ερωτευμένος μαζί της εις το διηνεκές, μπορεί να αναμασάει τις φαντασιώσεις του και τα απωθημένα όνειρά του απελευθερωμένος πια απ’ την ανάγκη του να πετύχει ή να γίνει πρωταγωνιστής του κόσμου του. Στη σκηνή του δράματος ανεβαίνει τώρα ο χορός της αντροπαρέας. Έχουν κι οι άντρες τον καιρό της δικής τους εμμηνόπαυσης: είναι η στιγμή που αποδέχονται τον ρόλο του κομπάρσου, το παρελθόν αποκτά μεγαλύτερη αξία απ’ το μέλλον και το παρόν μεταμορφώνεται σε μια μακρόσυρτη κουβέντα γύρω από ένα ποτήρι κρασί.

Στου κάβουρα το μονοπάτι

kavoura_monopatiΔύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που οι οικογένειες τους είναι φίλοι, συναντούν κατά τη διάρκεια του παραθερισμού τους σε ένα νησί των Κυκλάδων ένα συνομήλικό τους αγόρι που ζει σ’ αυτό. Η συνάντησή τους εκεί στην αρχή της εφηβείας, ζυμωμένη με τις μυστικές ανεξιχνίαστες διαδρομές που υπαγορεύει το παγανιστικό Αιγαίο και η μητέρα Αθήνα, θα παραμείνει ο άσβεστος φάρος που θα αναβοσβήνει σε όλη τη ζωή τους δείχνοντας το δρόμο της ένωσης ανθρώπων που έχουν γεννηθεί κάτω από διαφορετικούς κοινωνικούς και οικογενειακούς αστερισμούς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

28 φεγγάρια ή η νύχτα που όλοι φοβούνται

28_feggariaΈνας νεαρός δάσκαλος, προσπαθώντας να απαντήσει στην απορία του αδελφού του «από πού έρχονται τα παιδιά στον κόσμο» αλλά και να βελτιώσει το πενιχρό εισόδημα του, ανακαλύπτει ότι το βρέφος των γειτόνων του – πριν ακόμα μάθει να μιλά – παράγει κάποιους περιέργους ήχους, που δεν είναι παρά η γλώσσα του πλανήτη όπου ζούσε πριν γεννηθεί στη Γη. Όμως η ανακάλυψη αυτή δεν είναι το μοναδικό παράδοξο που συναντά ο νεαρός δάσκαλος στην αρχή της επαγγελματικής του ζωής. Ακόμα πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι το βρέφος συνάντησαν – ως φοβισμένο πολίτη ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος – κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στο χρόνο και στο χώρο μια περίεργη παρέα γειτόνων του. Η παρέα αυτή αποτελείται από ένα κοριτσάκι τη Δέσποινα, που ζει σε μια διπλανή πολυκατοικία με τη μεταφράστρια μητέρα της, τον κύριο Λεοναρδο, ένα καταπιεσμένο από την αυταρχική γυναίκα του επιστήμονα – εφευρέτη που ασχολείται με το ταξίδι στο χρόνο, τον εκδιωγμένο από το σπίτι σκύλο του, που έφερε το ανούσιο όνομα Τζακ, αλλά έδωσε στον εαυτό του το όνομα Μαυρολέων και ένας τυχαίο, αφού οι τυχαία παρεισφρέουν παντού: τα υλικά του πεζοδρομίου, όπου έσκασε η εφεύρεση του τρελού Λεονάρδου και τους οδήγησε σ’ ένα άλλο σύμπαν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ